Kunnanvaltuusto, kokous 10.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Tilinpäätöksen hyväksyminen sekä vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2023

PADDno-2023-238

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi
Minna Mäkelä, minna.makela@padasjoki.fi

Kuvaus

 

Sivistyslautakunta, kokous 13.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Tilinpäätös 2023

PADDno-2023-60

Kuvaus

Kuntalain mukaan lautakuntien on toimitettava kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle tilinpäätös toiminnastaan kultakin vuodelta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Tilinpäätöksessä on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteuttamisesta.

Sivistyslautakunnan tilinpäätös vuodelta 2023 on tämän pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Ala-Hemmilä, rehtori, pirjo.ala-hemmila@edu.padasjoki.fi

 

Sivistyslautakunta hyväksyy omalta osaltaan tilinpäätöksen vuodelta 2023

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin

---

Kunnanhallitus 25.3.2024

 

Kuntalaki 410/2015

113 § Tilinpäätös

Kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus.

Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset seikat on ilmoitettava liitetiedoissa.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

114 § Konsernitilinpäätös

Kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Konsernitilinpäätös tulee laatia samalta päivältä kuin kunnan tilinpäätös.

Konsernitilinpäätös laaditaan konserniyhteisöjen taseiden ja tuloslaskelmien sekä niiden liitetietojen yhdistelmänä. Konsernitilinpäätökseen sisällytetään lisäksi konsernin rahoituslaskelma, jossa annetaan selvitys kuntakonsernin varojen hankinnasta ja niiden käytöstä tilikauden aikana.

Kuntayhtymän tilinpäätös yhdistellään jäsenkunnan konsernitilinpäätökseen. Kunnan, jolla ei ole tytäryhteisöjä, mutta joka on jäsen kuntayhtymässä tai liikelaitoskuntayhtymässä, tulee sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätöstä vastaavat tiedot.

115 § Toimintakertomus

Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta kunnassa ja kuntakonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteutumisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi.

Kunnanhallituksen on toimintakertomuksessa tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä.

Padasjoen kunnassa talousarvion sitovuustasona valtuustoon nähden ovat käyttötalouden osalta kunkin tulosalueen nettomenot. Investointien osalta valtuusto on hyväksynyt yli 200.000 euron suuruiset hankkeet. Pienten talonrakennushankkeiden sekä muiden investointien osalta valtuusto on vahvistanut kokonaismäärärahat, jotka sitovat teknistä lautakuntaa. 

Tilinpäätöskertomus on esityslistan liitteenä.

TILINPÄÄTÖKSEN TUNNUSLUKUJA

Liitteenä on esitys tilinpäätökseksi vuodelta 2023. Toimintatuotot ovat 2,82 miljoonaa, toimintakulut 9,86 miljoonaa ja toimintakate -7,03 miljoonaa euroa.Tilikauden tulos on 0,22 miljoonaa euroa. Kun tulokseen lisätään poistoeron muutos 0,1 miljoonaa euroa ja varausten muutos 0,07 miljoonaa euroa, muodostuu tilikauden ylijäämäksi 0,39 miljoonaa euroa (386.699,48 euroa), joka esitetään siirrettäväksi taseen ylijäämätilille.

Kunnan lainakanta on 4,3 miljoonaa euroa (1594 euroa/asukas) ja koko konsernin lainakanta 6,11 miljoonaa euroa (2183 euroa/asukas). Kunnan taseen ylijäämä on 8,84 miljoonaa euroa.

Ehdotus

Esittelijä

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä tilinpäätöksen omalta osaltaan, allekirjoittaa sen ja luovuttaa tilinpäätöksen tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi. Kunnanjohtajalle annetaan oikeus tehdä tilinpäätösasiakirjaan teknisiä tarkennuksia ja korjauksia ennen valtuustokäsittelyä.

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että vuoden 2023 tilinpäätös hyväksytään ja tilivelvollisille myönnetään tili- ja vastuuvapaus tilikaudelta 1.1.-31.12.2023 ja esittää valtuustolle, että vuoden 2023 tilikauden tulos, 220 024,27 euroa, käsitellään seuraavasti: Tilikauden tulokseen lisätään poistoeron muutos 97 093,00 euroa ja varausten muutos 69 582,21 euroa. Edellä mainittujen kirjausten jälkeen muodostuu tilikauden ylijäämäksi 386 699,48 euroa, joka siirretään taseen yli- / alijäämätilille.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

Ville Valkonen, ville.valkonen@revisium.fi

Kuvaus

Tilintarkastaja esittää tilintarkastuskertomuksen.

Ehdotus

Esittelijä

Asko Ojala, asko.ojala@padasjoki.fi

1. merkitsee tilintarkastuskertomuksen tiedoksi,

2. saattaa tilintarkastuskertomuksen kunnanvaltuustolle tiedoksi,

3. ja esittää kunnanvaltuustolle, että tilikauden 1.1.-31.12.2023 tilinpäätös hyväksytään ja tilivelvollisille toimielinten jäsenille ja viranhaltijoille myönnetään vastuuvapaus tilikaudelta 2023.

Päätös

Päätettiin ehdotuksen mukaisesti.

Kuvaus

Kokoukseen on kutsuttu JHT-tilintarkastaja Ville Valkonen Revisium Oy:stä  antamaan vuoden 2023 tilintarkastuksen loppuraportti. 

Ehdotus

Esittelijä

Asko Ojala, asko.ojala@padasjoki.fi

Tilintarkastuksen loppuraportti merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tilintarkastajan raportointi tiedoksi.

Valmistelija

  • Ville Valkonen, ville.valkonen@revisium.fi

Kuvaus

_

Ehdotus

Kunnanvaltuusto päättää:

1. merkitä tilintarkastuskertomuksen tiedoksi

2. hyväksyä tilinpäätöksen tilikaudelta 1.1.-31.12.2023 ja myöntää tilivelvollisille toimielinten jäsenille ja viranhaltijoille vastuuvapauden tilikaudelta 2023.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.
     

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

 

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
Käyntiosoite: Hämeenlinnan oikeustalo, Arvi Kariston katu 5, Hallinto-oikeuden istuntosali on oikeustalon pohjakerroksessa ja asiakaspalvelu 1. kerroksessa., Hämeenlinna
Sähköpostiosoite: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi   Sähköpostia lähetettäessä (at)-merkintä korvataan @-merkillä.
Faksinumero: 029 56 42269
Puhelinnumero: 029 56 42210 (asiakaspalvelu), tietoliikennekatkon sattuessa 050 407 3429 (lisämaksuton)
Puhelinvaihde: 029 56 42200

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

1.       päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)

2.       miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)

3.       vaatimusten perustelut

4.       mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

 

Valitukseen on liitettävä:

1.       valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen

2.       selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta

3.       asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Padasjoen kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 35, 17501 Padasjoki
Käyntiosoite: Kelloalmentie 20, Padasjoki
Sähköpostiosoite: kirjaamo@padasjoki.fi
Faksinumero: 03-551 3345
Puhelinnumero: +358 44 595 9902                        

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 15.00.