Kunnanvaltuusto, kokous 10.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Talouden tasapainotusryhmän raportti

PADDno-2023-256

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Kunnanhallituksen työohjelmassa on v. 2024 strategiatyön lisäksi pitkän tähtäimen talouden tasapainottamisen valmistelu. Työskentely aloitetaan tilanteessa, jossa kunnan taseessa ei ole kertynyttä alijäämää. Toimintaympäristön muutosten ja julkistalouden yleisen heikkenevän kehityksen vuoksi on kuitenkin perusteltua hyvissä ajoin varautua tuleviin muutospaineisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa kunnan toimintojen, toimitilojen, omistajapolitiikan ja strategisten linjausten läpikäyntiä ja kriittistä arviointia sekä arvioinnin pohjalta laadittavan toimintasuunnitelman toteuttamista. 

Hanke on tarkoitus toteuttaa v. 2024 aikana ja se etenee päätettäväksi normaalin virkavalmistelun kautta. Hankkeen laajuuden ja merkittävyyden vuoksi sille on kuitenkin syytä nimittää tueksi erillinen työryhmä.

Ehdotus

Esittelijä

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus

1) nimittää tasapainottamistyöryhmän

2) valitsee ryhmään viisi jäsentä, yhden kustakin valtuustoryhmästä. Työryhmän jäsenten tulee olla valtuuston varsinaisia jäseniä.

3) nimeää tasapainottamistyöryhmälle puheenjohtajan.

4) lisäksi kunnanhallitus toteaa, että työryhmällä ei ole erillistä toimivaltaa, vaan sen  tehtävänä on tukea pitkän tähtäimen suunnittelutyötä. Työryhmän valmistelijoina ja sihteereinä toimivat kunnanjohtaja ja hallintojohtaja tehtäväjakonsa mukaisesti

Päätös

Hyväksyttiin. Jäseniksi nimettiin Sauli Kivinen, Ari Rantanen, Mira Vilkman, Heikki Toivonen ja Pasi Ahola. Puheenjohtajaksi valittiin Sauli Kivinen. 

Valmistelija

Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Talouden tasapainottamisryhmä on kokoontunut 26.2., 11.3., 18.3.,15.4., 29.4., 13.5. ja 27.5. Työryhmän työstä laaditaan erillinen yhteenveto, jota hyödynnetään talouden tasapainotustyön jatkovalmistelussa. Työryhmällä ei ole erillistä toimivaltaa eikä tasapainotukseen liittyviä päätöksiä tehdä tässä vaiheessa. Valtuustolle olisi kuitenkin mahdollista saattaa tässä vaiheessa tiedoksi eri toimialoilla selvitettyjä asioita. Yhteenveto toimitetaan kokouksen osanottajille esityslistan lähettämisen jälkeen.

Ehdotus

Esittelijä

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se kuulee kunnanjohtajan raportin talouden tasapainottamistyöryhmän työskentelystä.

Päätös

Kunnanjohtaja jakoi kokouksen osanottajille tulostetun version työryhmän väliraportista. Korjattiin raportin kohtaan 7 H Nyystölän pumppaamon tilalle Maakesken pumppaamo.

Hyväksyttiin em. muutoksella.

Valmistelija

  • Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

_

Ehdotus

Kunnanvaltuusto kuulee kunnanjohtajan raportin talouden tasapainottamistyöryhmän työskentelystä ja merkitsee sen tietoon saatetuksi.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).