Kunnanvaltuusto, kokous 10.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Hyvinvointiraportti 2023

PADDno-2023-159

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pauliina Koskela, hyvinvointijohtaja, pauliina.koskela@padasjoki.fi

Kuvaus

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan keskeisimpiä tehtäviä ja työtä toteutetaan kunnan kaikilla palvelualueilla. Työ koostuu erilaisista tehtävistä, joiden tavoitteena on muun muassa kuntalaisten terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn lisääminen, sairauksien ennaltaehkäisy ja osallisuuden vahvistaminen. Lainsäädäntö ohjaa kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävää. Kuntalaki (2015/410) määrittelee kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimisen kunnan keskeiseksi perustehtäväksi ja Terveydenhuoltolain (1326/2010) luvussa kaksi määritellään laajasti kunnalle erilaisia tehtäviä kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Kunnan tehtävä on osaltaan edistää kuntalaisten hyvinvointia erilaisin toimenpitein. Tehtävä edellyttää poikkihallinnollista ja laaja-alaista yhteistyötä kunnan eri palvelualueiden kesken. Kuntalaisten hyvinvointi on yhteydessä koulutukseen, liikunta- ja muihin vapaa-ajan palveluihin, kaavoitukseen ja viihtyisään ja turvalliseen ympäristöön sekä moniin muihin kunnan hoitamiin tehtäviin. Kunnan kumppaneita hyvinvoinnin edistämisessä ovat kuntalaiset, järjestöt, yritykset ja useat muut eri toimijat.

Kuntien tehtäviin kuuluu raportoida kuntalaisten hyvinvoinnin tilasta ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työstä kunnanvaltuustolle vuosittain. 

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on yhdessä alueen kuntien kanssa tehnyt hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kuntakortit, joihin on koottu kuntien perustiedot, hyte-kertoimeen vaikuttaneet tekijät sekä kuntien omat nostot onnistumisista ja huolenaiheista. Padasjoen kuntakortti on hyvinvointiraportin liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Pauliina Koskela, hyvinvointijohtaja, pauliina.koskela@padasjoki.fi

Sivistyslautakunta päättää

1. merkitä hyvinvointiraportin vuodelta 2023 tiedokseen ja 

2. esittää, että kunnanhallitus ja -valtuusto hyväksyy hyvinvointiraportin 2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin

Valmistelija

Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

_

Ehdotus

Esittelijä

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyisi hyvinvointiraportin 2023.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

_

Ehdotus

Valtuusto hyväksyy hyvinvointiraportin vuodelta 2023.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).