Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Konsernirakenteen kehittäminen osana strategiatyötä/Padasjoen Jätevesi Oy:n perustaminen

PADDno-2023-182

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi
Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Yhtenä v. 2024 talousarvion kärkihankkeena on kuntakonsernin omistajaohjauksen vaatimien toimenpiteiden määrittely. Asiaa koskevat lopulliset linjaukset valmistuvat osana strategiatyötä, mutta kunnanhallituksen tulisi osana valmistelua ohjeistaa kuntakonsernin kehittämisen peruslinjauksia. Valtuusto on kunnanhallituksen esityksen pohjalta 26.2. linjannut kaukolämmön taseyksikköön liittyvän toiminnan kehittämistä, mutta vastaavat linjaukset tulisi tehdä myös jätevesihuollon ja laajakaistapalveluiden osalta. Myös ne toimivat taseyksikköinä osana kunnan omaa toimintaa. 

Jätevesihuollon osalta olisi päätettävä, että taseyksikkö puretaan ja omaisuus siirretään perustettavalle yhtiölle.  Lisäksi tulisi selvittää, onko perusteltua yhdistää samaan yhtiöön kuntaenemmistöisen Padasjoen Vesihuolto Oy:n toiminta.Valmistelun tässä vaiheessa ei ole mahdollista ottaa kantaa yhtiön jätevesihuoltopalvelujen tarjonnan aloittamisajankohtaan.

Laajakaistayhtiön osalta olisi päätettävä, että taseyksikkö puretaan ja omaisuus siirretään perustettavalle yhtiölle.

Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osalta linjaukset valmistellaan omana kokonaisuutenaan.

 

Ehdotus

Esittelijä

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus antaa selostetekstin mukaisen valmistelulinjauksen konsernin kehittämiseen.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kuvaus

Jätevesihuollon osalta yhtiöittämisen yksityiskohtia ei ole vielä valmisteltu, mutta valtuuston olisi syytä ennen kesätaukoa tehdä periaatepäätös kunnan kokonaan omistaman Padasjoen Jätevesi Oy:n perustamisesta osaksi kuntakonsernia ja samassa yhteydessä tehdä päätös siitä, että tavoitteena on jätevesihuollon taseyksikön purkaminen ja toiminnan yhtiöittäminen 1.1.2025 alkaen. Asian jatkovalmistelua varten hankitaan toimialan asiantuntija-apua.

Yhtiöjärjestys ja yhtiöittämiseen liittyvät omaisuuden siirtoon liittyvät päätökset sekä taseyksikön lakkauttaminen valmistellaan periaatepäätöksen tekemisen jälkeen, ja niiltä osin asia ratkaistaan lopullisesti valtuuston erillisillä päätöksillä.  Pitkän aikavälin tavoitteena on yksi yhteinen yhtiö, joka vastaa jäteveden käsittelystä ja puhtaan veden toimittamisesta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se tekisi asiaselosteen mukaisesti päätöksen perustaa Padasjoen Jätevesi Oy -niminen osakeyhtiö osaksi kuntakonsernia ja valtuuttaa kunnanhallituksen hankkimaan jatkovalmistelun edellyttämää asiantuntija-apua ja suorittamaan yhtiön perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen liittyvät valmistelevat toimenpiteet.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).