Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Vuoden 2023 tilinpäätöksen allekirjoittaminen, luovuttaminen tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi

PADDno-2023-238

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Virtanen, ympäristösihteeri, maria.virtanen@padasjoki.fi
Pia Mustisto, hallintosihteeri, pia.mustisto@padasjoki.fi

Kuvaus

Kuntalain mukaan lautakunnan on toimitettava kunnanhallitukselle tilinpäätös toiminnastaan kultakin vuodelta seuraavan maaliskuun loppuun mennessä.


Rakennusvalvonnassa on myönnetty 116 lupaa vuoden aikana ja katselmuksia on tehty 104.
Henkilöstökulut on alittuneet toteuman ollessa 51,3%. Palvelun ostot ovat myös alittuneet toteuma 70,8. Kesäkuusta joulukuuhun rakennustarkstajan palveluita on ostettu Asikkalan kunnalta vain yhtenä päivänä viikossa. Rakennuslain uudistus on toteutumassa vasta 2025.

Ympäristönsuojelussa määräaikaisten palkat ovat ylittyneet toteuma 146,2%. Hankeavustus palkkoihin on tullut vasta 2024.
Ympäristöterveydenhuollon ja eläinlääkinnän menot ovat ylittyneet toteuman ollessa 125,4%


Rakennus- ja ympäristölautakunnan vastuualueen alla olevien kustannuspaikkojen taloudellinen tulos on toteutunut seuraavasti:

Tilinpäätös rakennus- ja ympäristölautakunta

Rakennusvalvonta   +  

59 240

Ympäristötoimi -

20 381

Yksityistiet    -

687

Yhteensä     +

38 172

 

Tilinpäätös 2023 rakennus- ja ympäristölautakunta liiteenä

Ehdotus

Esittelijä

Maria Virtanen, ympäristösihteeri, maria.virtanen@padasjoki.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyy tilinpäätöksen osaltaan ja esittää sitä halllitukselle ja edelleen valtuustolle osana Padasjoen kunnan tilinpäätöstä 2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Jouni Turunen, jouni.turunen@padasjoki.fi
Pia Mustisto, hallintosihteeri, pia.mustisto@padasjoki.fi
Janne Virtanen, janne.virtanen@padasjoki.fi

Kuvaus

Kuntalain mukaan lautakunnan on toimitettava kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle tilinpäätös toiminnastaan kultakin vuodelta seuraavan maaliskuun loppuun mennessä.  Tilinpäätöksessä on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteuttamisesta.

Teknisen lautakunnan vastuualueen alla olevien tulosalueiden taloudellinen tulos on toteutunut seuraavasti:

Tekninen hallinto ja kaavoitus; tulot ja menot on tasapainossa vaikka toimistopalveluissa ja asiantuntijapalveluissa on  nousua.
Kiinteistötoimi; vuoralaisten vähenemiseen ollaan osattu varautua riittävästi ja tulot ja menot ovat tasapainossa.
Maa- ja metsätiloissa tuloja on tullut vähemmän, vain 31,3% kun taas menot ovat ylittyneet 143,6%. Tuloja tuloutumassa vasta 2024.
Laajakaistan taseyksikössä ei ollut varattuna palkkakuluja vaikka niitä kirjattiin 2023.
Liikenneväylät ja yleiset alueet tulosalueelle on tullut hankerahaa joten tuotot ovat ylittyneet.
Viemärilaitoksen taseyksikön kuluihin on saatu säästöä sekä palveluiden ostoon että aineisiin, tarvikkeisiin ja tavaroihin . Palkoissa vaikuttaa se, että viemärilaitoksen toinen työntekijä aloittti vasta kesällä ja määräaikaisia ei ollut lainkaan.
Kaukolämmön taseyksikössä tuotot ovat ylittyneet lähes saman verran kuin kulut, joten taseyksikkö on tasapainossa.

Investoinneista on toteutunut 83,5 %.

 

Tilinpäätös 2023 tekninen lautakunta

Tekninen hallinto ja kaavoitus

 -

8 521

Kiinteistötoimi

+

3 241

Maa- ja metsätilat

-    

335 571

Laajakaista taseyksikkö -

5 622

Liikenneväylät ja yleiset alueet +

20 407

Viemärilaitos taseyksikkö +

56 304

Kaukolämpö taseyksikkö +

53 991

Kunnan vesihuolto +  2 292
Yhteensä -

14 185

Investoinnit 2023

Yhteensä + 1 716 528

 

Teknisen lautakunnan tilinpäätös ja investointiosan toteutuminen ovat liitteinä.
Tilikohtainen raportti oheismateriaalina.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Jouni Turunen, jouni.turunen@padasjoki.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy omalta osaltaan tilinpäätöksen ja investointien toteutumisen ja esittää sitä halllitukselle ja edelleen valtuustolle osana Padasjoen kunnan tilinpäätöstä 2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi
  • Minna Mäkelä, minna.makela@padasjoki.fi

Kuvaus

 

Sivistyslautakunta, kokous 13.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Tilinpäätös 2023

PADDno-2023-60

Kuvaus

Kuntalain mukaan lautakuntien on toimitettava kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle tilinpäätös toiminnastaan kultakin vuodelta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Tilinpäätöksessä on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteuttamisesta.

Sivistyslautakunnan tilinpäätös vuodelta 2023 on tämän pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Ala-Hemmilä, rehtori, pirjo.ala-hemmila@edu.padasjoki.fi

 

Sivistyslautakunta hyväksyy omalta osaltaan tilinpäätöksen vuodelta 2023

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin

---

Kunnanhallitus 25.3.2024

 

Kuntalaki 410/2015

113 § Tilinpäätös

Kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus.

Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset seikat on ilmoitettava liitetiedoissa.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

114 § Konsernitilinpäätös

Kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Konsernitilinpäätös tulee laatia samalta päivältä kuin kunnan tilinpäätös.

Konsernitilinpäätös laaditaan konserniyhteisöjen taseiden ja tuloslaskelmien sekä niiden liitetietojen yhdistelmänä. Konsernitilinpäätökseen sisällytetään lisäksi konsernin rahoituslaskelma, jossa annetaan selvitys kuntakonsernin varojen hankinnasta ja niiden käytöstä tilikauden aikana.

Kuntayhtymän tilinpäätös yhdistellään jäsenkunnan konsernitilinpäätökseen. Kunnan, jolla ei ole tytäryhteisöjä, mutta joka on jäsen kuntayhtymässä tai liikelaitoskuntayhtymässä, tulee sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätöstä vastaavat tiedot.

115 § Toimintakertomus

Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta kunnassa ja kuntakonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteutumisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi.

Kunnanhallituksen on toimintakertomuksessa tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä.

Padasjoen kunnassa talousarvion sitovuustasona valtuustoon nähden ovat käyttötalouden osalta kunkin tulosalueen nettomenot. Investointien osalta valtuusto on hyväksynyt yli 200.000 euron suuruiset hankkeet. Pienten talonrakennushankkeiden sekä muiden investointien osalta valtuusto on vahvistanut kokonaismäärärahat, jotka sitovat teknistä lautakuntaa. 

Tilinpäätöskertomus on esityslistan liitteenä.

TILINPÄÄTÖKSEN TUNNUSLUKUJA

Liitteenä on esitys tilinpäätökseksi vuodelta 2023. Toimintatuotot ovat 2,82 miljoonaa, toimintakulut 9,86 miljoonaa ja toimintakate -7,03 miljoonaa euroa.Tilikauden tulos on 0,22 miljoonaa euroa. Kun tulokseen lisätään poistoeron muutos 0,1 miljoonaa euroa ja varausten muutos 0,07 miljoonaa euroa, muodostuu tilikauden ylijäämäksi 0,39 miljoonaa euroa (386.699,48 euroa), joka esitetään siirrettäväksi taseen ylijäämätilille.

Kunnan lainakanta on 4,3 miljoonaa euroa (1594 euroa/asukas) ja koko konsernin lainakanta 6,11 miljoonaa euroa (2183 euroa/asukas). Kunnan taseen ylijäämä on 8,84 miljoonaa euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä tilinpäätöksen omalta osaltaan, allekirjoittaa sen ja luovuttaa tilinpäätöksen tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi. Kunnanjohtajalle annetaan oikeus tehdä tilinpäätösasiakirjaan teknisiä tarkennuksia ja korjauksia ennen valtuustokäsittelyä.

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että vuoden 2023 tilinpäätös hyväksytään ja tilivelvollisille myönnetään tili- ja vastuuvapaus tilikaudelta 1.1.-31.12.2023 ja esittää valtuustolle, että vuoden 2023 tilikauden tulos, 220 024,27 euroa, käsitellään seuraavasti: Tilikauden tulokseen lisätään poistoeron muutos 97 093,00 euroa ja varausten muutos 69 582,21 euroa. Edellä mainittujen kirjausten jälkeen muodostuu tilikauden ylijäämäksi 386 699,48 euroa, joka siirretään taseen yli- / alijäämätilille.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

tarkastuslautakunta, tilintarkastaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).