Valmistelija
Maria Virtanen, ympäristösihteeri, maria.virtanen@padasjoki.fi
Kuvaus
Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Padasjoen kunnan ympäristöviranomaiselta lausuntoa elektrolyyttisen pintakäsittelylaitoksen ympäristöluvan muuttamiseen ja toiminnan aloittamiseen. Lausuntoa on pyydetty 26.2.2024 mennessä, mutta lausunnonantoon on pyynnöstä myönnetty lisäaikaa 15.3.2024 asti.
Lupaa haetaan metallien elektrolyyttiselle pinnoitustoiminnan sinkityslinjalle, joka asennetaan olemassa olevan kromi/nikkeli-pinnoituslinjan viereen. Aiempi ympäristölupa on myönnetty 17.12.2019 (ESAVI/13762/2019).
Muutoshakemus perustuu ympäristösuojelulain 89 §. Luvanvaraisuus määräytyy YSL:n liitteen 1 taulukon 1 kohdan 2 h perusteella (Metallien tai muovien pintakäsittely elektrolyyttistä tai kemiallista menetelmää käyttäen käsittelyaltaiden yhteenlasketun tilavuuden ollessa yli 30 m3). Pinnoitusaltaiden koko on yhteensä yli 30 m3.
Kromi/nikkelikäsittelylinjan viereen on tehty toinen pinnoituslinja, jossa metallikappaleita pinnoitetaan sinkillä. Pinnoitus tehdään molemmilla linjastolla upottamalla pinnoitettavat kappaleet prosessikylpyihin ripustamalla. Pinnoituksen jälkeen kappaleet pakataan ja toimitetaan asiakkaalle. Prosessissa syntyvä jätevesi esikäsitellään laitoksenomalla vesienkäsittelyasemalla. Käsittelyn jälkeen vesi johdetaan kunnan jätevedenpuhdistamolle ja käsittelystä syntyvä sakka toimitetaan jätteenkäsittelijälle.
Sinkityspinnoitus on tarkoitus käynnistää heti ympäristölupapäätöksen myöntämisen jälkeen. Toiminnalle haetaan lupaa aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta YSL:n 199 §:n mukaan.
Uudessa linjassa on kaksi kappaletta sinkkihappoaltaita ja niiden tilavuus on yhteensä 10 000 litraa. Sinkkilinjassa passivointialtaan koko on 3 000 litraa, dekapointialtaan tilavuus on 3 000 litraa. Sähköpesualtaan tilavuus on 3 000 litraa. Peittausaltaita on kaksi ja molempien tilavuus ovat 3 000 litraa eli yhteensä 6 000 litraa. Vettä arvioidaan käytettävän prosesseissa noin 4 000 m3 vuodessa.
Prosessissa käytettävä vesi otetaan Padasjoen kunnan vesijohtoverkosta. Vettä käytetään laitoksella pinnoitettavien kappaleiden huuhteluun. Laitoksessa käsitellään huuhtelusta aiheutuvia jätevesiä. Tasausaltaaseen johdetaan kromi-, nikkeli- ja sinkkipitoisten vesien lisäksi pesujen ja peittauksen huuhteluvedet. Tasausaltaasta vedet johdetaan käsittelyaltaaseen, jossa vesien pH mitataan ja säädetään oikeaan saostusalueeseen. Vesi johdetaan flokkausaltaaseen, jossa saostusapuaineen avulla sakka ja vesi erotetaan lamelliselkeyttimessä. Tämän jälkeen vesi käsitellään hiekkasuodattimessa, aktiivihiilisuodattamissa ja ioninvaihtoyksikössä. Puhdas vesi kulkeutuu kokooma-altaan kautta näytteenottoaltaaseen ja edelleen viemäriin. Vaihtoehtoisesti vesi kierrätetään takaisin prosessiin. Jätevesiviemäriin johdettavalle vedelle on jatkuvatoiminen pH-mittaus. Mikäli veden pH-arvo on yli tai alle raja-arvon, sulkeutuu edellisen altaan pumppu ja viemäriventtiili, ja poikkeamasta lähtee hälytys vastuuhenkilön puhelimeen.
Flokkausaltaassa eritelty sakka pumpataan suotopuristimelle. Raskasmetallipitoisen lietteen puristuksessa syntyvät rejektivedet palautetaan jätevesien esikäsittelylaitokselle käsiteltäviksi. Padasjoen kunta on tehnyt kiinteistön omistajan kanssa teollisuusjätevesisopimuksen aiemman lupamenettelyn yhteydessä.
Ehdotus
Esittelijä
Maria Virtanen, ympäristösihteeri, maria.virtanen@padasjoki.fi
Padasjoen kunnan ympäristöviranomainen puoltaa ympäristöluvan muuttamista ja lausuu asiasta seuraavasti:
Toiminnan ympäristönsuojelutoimia on ylläpidettävä ja edistettävä niin, ettei sen toiminnasta aiheutuva melu, päästöt ilmaan, maaperään tai vesiin tai muu syy aiheuta joko välittömästi tai välillisesti vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle.
Viemäriin ei saa laskea sellaista jätettä tai johtaa jätevesiä niin, että siitä olisi haittaa viemärin rakenteelle, Padasjoen kunnan jätevedenpuhdistamon toiminnalle tai lietteen asianmukaiselle käsittelylle. Teollisuusjätevesisopimus jätevesien johtamisesta sinkin/muutetun toiminnan osalta tulee päivittää. Toiminnassa on kaikin tavoin pyrittävä vähentämään jätteiden muodostumista. Laitoksessa syntyvät jätteet on lajiteltava ja toimitettava hyötykäyttöön tai muuhun asianmukaiseen loppusijoitukseen. Jätehuolto tulee toteuttaa voimassa olevien jätehuoltomääräysten mukaisesti.
Tuotantotiloja, puhdistuslaitteita,varastoja, säiliöitä, putkistoja sekä valvonta- ja hälytyslaitteita tulee tarkkailla säännöllisesti ja ryhtyä tarvittaessa viipymättä tarvittaviin huolto- ja korjaustoimenpiteisiin. Laitoksen käytöstä ja käytön valvonnasta sekä häiriötilanteista on pidettävä kirjallista tai tiedostoihin tallennettavaa seurantaa.