Kunnanhallitus, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Vuoden 2024 europarlamenttivaalien äänestyspaikoista ja ennakkoäänestysajoista päättäminen

PADDno-2023-161

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Häkkinen, sivistysjohtaja, jouni.hakkinen@padasjoki.fi

Kuvaus

Vuonna 2024 toimitetaan kahdet yleiset vaalit: tasavallan presidentin vaali (presidentinvaali) sekä Suomesta valittavien Euroopan parlamentin jäsenten vaalit (europarlamenttivaalit).
Presidentinvaalin vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 17.–23.1.2024 (seitsemän päivää keskiviikosta tiistaihin) ja ulkomailla
17.-20.1.2024 (neljä päivää keskiviikosta lauantaihin). Suomalaisessa laivassa ulkomaan ennakkoäänestys voidaan aloittaa jo keskiviikkona 10.1.2024. Jos presidentinvaalissa
toimitetaan toinen vaali (toinen kierros), sen vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 31.1.–6.2.2024 (seitsemän
päivää keskiviikosta tiistaihin) ja ulkomailla 31.1.-3.2.2024 (neljä päivää keskiviikosta lauantaihin).

 

Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 29.5.–4.6.2024 (seitsemän päivää keskiviikosta tiistaihin) ja ulkomailla
29.5.-1.6.2024 (neljä päivää keskiviikosta lauantaihin). Suomalaisessa laivassa ulkomaan ennakkoäänestys voidaan aloittaa jo keskiviikkona 22.5.2024.
Oikeusministeriö pyytää kunnanhallitusta saattamaan tämän kirjeen kunnan keskusvaalilautakunnan tietoon. Kirje on luettavissa oikeusministeriön vaalisivuilla.

Ehdotus

Esittelijä

Jouni Häkkinen, sivistysjohtaja, jouni.hakkinen@padasjoki.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi oikeusministeriön kirjeen vuoden 2024 tasavallan presidentin vaaleista ja Europarlamenttivaaleista ja saattaa sen edelleen keskusvaalilautakunnan tietoon.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Presidentinvaalit toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 17.-23.1.2024. Jos presidentinvaalissa toimitetaan toinen vaali (toinen kierros), sen vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 31.1.–6.2.2024.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys Suomessa on 29.5.–4.6.2024 ja vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024.

Keskusvaalilautakunta

Vuoden 2024 presidentinvaaleissa keskusvaalilautakuntana toimii vuoden 2021 kuntavaaleissa valitun valtuuston asettama keskusvaalilautakunta.

Keskusvaalilautakunnan jäsen, varajäsen tai sihteeri eivät käytännössä voi toimia minään muuna vaaliviranomaisena. Keskusvaalilautakuntaan kuuluvat: Pirkka Ahola (puheenjohtaja), Eero Karevaara (varapuheenjohtaja), Silja Savola, Pirkko Kauren, Eija Halonen sekä varajäsenet (järjestyksessä) Erik Jokinen, Hannu Hertti, Eetu Reiman, Saija Malaste ja Esa Kärhä.

Vaalilautakunta ja vaalitoimikunta

Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta sekä laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten vaalitoimikunta. Padasjoen kunta muodostaa yhden äänestysalueen, joten vaalilautakuntia valitaan yksi. Myös vaalitoimikuntia tarvitaan yksi.

Vaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme. Laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten on asetettava yksi tai useampi vaalitoimikunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme. Sekä vaalilautakunta että vaalitoimikunta ovat päätösvaltaisia kolmijäsenisinä.

Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten valinta

Jäsenten ja varajäsenten on oltava kuntalain mukaan vaalikelpoisia kunnan luottamustoimeen. Lisäksi sekä jäsenten että varajäsenten on mahdollisuuksien mukaan edustettava niitä puolueita, jotka asettivat ehdokkaita edellisissä (vuoden 2023) eduskuntavaaleissa siinä vaalipiirissä, johon kunta kuuluu. Oikeusministeriön mukaan vaalilain 15 §:n 2 momentin sanamuotoa "mahdollisuuksien mukaan" voidaan soveltaa myös siten, että jos puolueet eivät niille tehdystä pyynnöstä huolimatta nimeä riittävästi ehdokkaita vaalilautakuntiin, jäseniksi voidaan nimetä myös muita kunnan luottamustoimeen vaalikelpoisia henkilöitä.

Saman henkilön valitsemiselle vaalilautakuntaan ja vaalitoimikuntaan ei ole estettä, koska tehtäviä ei hoideta samanaikaisesti.

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien jäsenten ja varajäsenten poliittista edustavuutta tarkastellaan erikseen, näin tehdään myös tasa-arvolain soveltamisessa. Sekä varsinaisissa jäsenissä että varajäsenissä on siis oltava naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 %. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

 

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa Hämeen vaalipiirissä ehdokkaita asettivat seuraavat puolueet: Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Ruotsalainen kansanpuolue, Suomen Keskusta , Vihreä liitto, Perussuomalaiset, Liike Nyt, Kansallinen Kokoomus, Suomen Kristillisdemokraatit, Vasemmistoliitto, Eläinoikeuspuolue, Suomen Kansa Ensin, Vapauden liitto, Kristallipuolue, Valta kuuluu kansalle, Suomen Kommunistinen Puolue, Piraattipuolue, Liberaalipuolue ja Vapaus valita.

Vuoden 2023 eduskuntavaaleja varten kunnanhallitus nimesi seuraavan vaalilautakunnan: Pekka Salonen (puheenjohtaja), Heikki Jaakkola (varapuheenjohtaja), Leena Hopeela-Juvonen, Sauli Kivinen ja Kati Liikonen. Vaalilautakunnan varajäseniksi (järjestyksessä): Päivi Hoimela, Seija Karevaara, Elina Luukka, Jyrki Salonen, Tiina Kaivolainen, Janne Kallio ja Hannu Taipale.

Lisäksi kunnanhallitus nimesi seuraavan vaalitoimikunnan:

Jukka Kontra (puheenjohtaja), Eeva-Riitta Kusmin (varapuheenjohtaja) ja Mirjami Vainio. Vaalitoimikunnan varajäseniksi (järjestyksessä): Paavo Luukka, Laura Salonen, Leena Hopeela-Juvonen, Kari Luukko ja Suvi Korelin.

Kunta voi harkintansa mukaan asettaa vaalilautakunnat erikseen presidentin vaalia ja erikseen europarlamenttivaaleja varten tai asettaa samat vaalilautakunnat molempiin vaaleihin. Presidentinvaaliin asetetut vaalilautakunnat toimivat sekä ensimmäisessä vaalissa että mahdollisessa toisessa vaalissa.

Ehdotus

Esittelijä

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus päättää valita vuoden 2024 presidentinvaaleja sekä europarlamenttivaaleja varten:

viisi jäsentä ja vähintään kolme varajäsentä vaalilautakuntaan sekä nimetä lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valittujen jäsenten keskuudesta. Vaalilautakunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen,​ jossa he tulevat jäsenten sijaan.

kolme jäsentä ja vähintään kolme varajäsentä vaalitoimikuntaan sekä nimetä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valittujen jäsenten keskuudesta. Vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen,​ jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Päätös

Vaalilautakuntaan valittiin yksimielisesti puheenjohtajaksi Päivi Hoimela, varapuheenjohtajaksi Heikki Jaakkola ja jäseniksi Kati Yrttiaho, Leena-Hopeela-Juvonen ja Mikko Toivonen.

Varajäseniksi vaalilautakuntaan valittiin yksimielisesti sijaantulojärjestyksessä Harri Taipale, Elina Luukka, Kai Viitanen, Jyrki Salonen ja Birgitta Heino-Toivonen.

Vaalitoimikuntaan valittiin yksimielisesti puheenjohtajaksi Jukka Kontra, varapuheenjohtajaksi Eeva-Riitta Kusmin ja jäseneksi Mirjami Vainio. Vaalitoimikunnan varajäseniksi valittiin yksimielisesti sijaantulojärjestyksessä Kari Luukko, Paavo Luukka ja Laura Salonen.

Valmistelija

  • Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

 

Vuonna 2024 järjestetään europarlamenttivaalit. Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys Suomessa on 29.5.–4.6.2024 ja vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024.

 

Vaalilain 9 §:n mukaan kunnanhallitus päättää kunnan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista sekä kunnan äänestysalueiden vaalipäivän äänestyspaikoista, sekä vastaa siitä, että näiden tiedot merkitään viipymättä valtakunnalliseen äänestyspaikkarekisteriin. Vaalilain 13 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunnan on ilmoitettava yhteystietonsa Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) sen määräämällä tavalla.

 

Kunta merkitsee äänestyspaikkojen tiedot ja keskusvaalilautakuntien yhteystiedot itse vaalitietojärjestelmään. Vaalitietojärjestelmästä tietoja välitetään laajasti eteenpäin sellaisina kuin kunta on ne sinne tallentanut, ml. äänioikeutetuille lähetettäville äänioikeusilmoituksille (ilmoituskorteille).

 

Kunnan keskusvaalilautakunta merkitsee ja vahvistaa kuittaamalla vaalitietojärjestelmään tiedot kunnan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista aukioloaikoineen,ja tiedot keskusvaalilautakunnan yhteystiedoista. Tiedot on ilmoitettava 22.3.2024 klo 12 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus päättää  vuoden 2024 europarlamenttivaalien osalta seuraavaa:

 

1) Padasjoen kunnassa varsinaisen vaalipäivän, sunnuntain 9.6.2024 (kello 9 - 20) äänestyspaikka on kirjasto.

2) Padasjoen kunnassa myös ennakkoäänestyspaikkana on kirjasto. Ennakkoäänestysajat ovat seuraavat:

keskiviikko 29.5.2024 klo 10 - 16

torstai 30.5.2024 klo 10 - 16

perjantai 31.5.2024 klo 10 - 16

lauantai 1.6.2024 klo 10 - 14

sunnuntai 2.6.2024 klo 10 - 14

maanantai 3.6.2024 klo 10 - 16

tiistai 4.6.2024 klo 10 - 20

3) Laitosäänestys toimitetaan terveysaseman Pihlajakodissa ja Visapuistossa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

keskusvaalilautakunta, vaalilautakunta, vaalitoimikunta, tiedote verkkosivuille

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 
Oikaisuvaatimusoikeus

 Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

 Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

  • Oikaisuvaatimus on toimitettava Padasjoen kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
  • Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
  • Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Padasjoen kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot: kirjaamo@padasjoki.fi
Postiosoite: Pl 35 17501 Padasjoki
Postiosoite: Kellosalmentie 20
Faksinumero:    03-551 3345
Puhelinnumero: +358 44 595 9902    

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 -15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

     
    Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
     
    Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

 Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Padasjoen kunnan kirjaamosta.

Kirjaamon yhteystiedot: kirjaamo@padasjoki.fi
Postiosoite: Pl 35 17501 Padasjoki
Postiosoite: Kellosalmentie 20
Faksinumero:    03-551 3345
Puhelinnumero: +358 44 595 9902    

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 -15.00