Kunnanhallitus, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Valtuustoaloitteet 2024

PADDno-2024-41

Valmistelija

  • Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Hallintosäännön 133 §:n perusteella kunnanhallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Valtuusto voi todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.

1. Padasjoen perussuomalaisten valtuustoaloite 28.3.2022 kunnallistekniikan rakentamiseksi Tarusjärven alueelle

Valtuusto on 20.3.2023 päättänyt, että kunnallistekniikan rakentamiselle Taruksen alueelle ei ole edellytyksiä

 

2. Mira Vilkmanin 12.12.2022 tekemä valtuustoaloite esteettömyyskartoituksen päivittämisestä 

Tekninen lautakunta on 19.10.2023 pyytänyt vanhus- ja vammaisneuvostoa toteuttamaan esteettömyyskartoituksen päivitystä.Kunnan omien kiinteistöjen osalta saatavana on asiantuntija-apua.
Rakennusvalvonta noudattaa valtioneuvoston asetusta uusissa lupapäätöksissään.

 

3. SDP:n ja perussuomalaisten valtuustoaloite 20.3.2023 metsäkauriin ja valkohäntäpeuran ruokkimisen kieltämisestä kaava-alueella

Tekninen lautakunta on lähettänyt aloitteen jatkovalmisteltavaksi rakennus- ja ympäristölautakunnalle, joka on 30.6.2023 päättänyt esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että koska Padasjoen kunnalla ei ole enää omaa järjestyssääntöä olemassa uuden järjestyslain  korvattua kuntien järjestyssäännöt ei kauriiden ruokkimista voida järjestyssääntöön kirjata.

 

4. Silja Savolan valtuustoaloite 20.3.2023 hoitajien houkuttelemiseksi yhteistyössä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kanssa

Aloite on lähetetty 17.8.2023 tiedoksi ja kommentoitavaksi hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueelta on puhelimitse saatu tieto, että heillä ei ole valmistelussa yhteishankkeita rekrytointien osalta. 

 

5. Kati Liikonen on 20.3.2023 tehnyt aloitteen yhteistyön rakentamisesta luottamushenkilöiden, viranhaltijoiden ja kuntalaisten kesken. Aloite on huomioitu strategiavalmistelun yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se merkitsee valtuustoaloitteiden valmisteluvaiheen tietoon saatetuksi ja toteaa, että aloitteet 1, 2, ja 5 ovat valtuustoaloitteina tulleet loppuun käsitellyksi.

Aloitteen 3 osalta hallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyisi rakennus- ja ympäristölautakunnan esityksen ja toteaisi, että asia on valtuustoaloitteena loppuunkäsitelty.

Aloitteen 5 osalta hallitus esittää valtuustolle, että osana strategian valmistelua kiinnitetään erikseen huomiota luottamushenkilöiden, viranhaltijoiden ja kuntalaisten  keskinäisen, luottamusta rakentavan keskustelukulttuurin konkreettiseen kehittämiseen. Hallitus esittää valtuustolle, että Kati Liikosen aloite on valtuustoaloitteena loppuun käsitelty, mutta konkreettiset toimenpiteet keskustelukulttuurin parantamiseksi sisällytetään osaksi kesäkuussa hyväksyttävää strategiaa..

Päätös

Esittelijä korjasi päätösehdotuksesta kirjoitusvirheen. Päätösehdotuksen ensimmäisen kappaleen esitys valtuustolle koskee aloitteita 1, 2, ja 4. Hyväksyttiin muutettuna.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).