Valmistelija
Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi
Kuvaus
Mira Vilkman on jättänyt 27.1.2025 valtuuston kokouksessa seuraavan toimenpidealoitteen, jonka kunnanhallitus on 10.2.2025 päättänyt valmistella käsiteltäväksi valtuustoaloitteena:
”Padasjoen kunnanvaltusto 27.1.2025
Esitämme, että Padasjoen kunta ottaa julkisesti kantaa tuleviin kaivoshankkeisiin Padasjoen alueella. Toivomme, että tämä tuodaan julki niin kuntastrategiassa, kuin kunnan omilla sivuilla, sekä suomeksi, että englanniksi.
Padasjoen kunnanhallitus, on epävirallisesti ottanut kantaa kaivoshankkeisiin, yksimielisesti olimme niitä vastaan, mutta tästä ei ole julkista kirjausta missään.
Meillä on kolme erittäin vaikeaa haastetta kaivosten päästöjen suhteen.
1. KAIVOSTEN JÄTEVEDET
2. KAIVOSTEN RAKENTEET
3. KAIVOSPÖLYT/ RÄJÄYTYSPÖLYT
1. KAIVOSTEN JÄTEVEDET
Suomessa kaivosten jätevedet on käsiteltyjä tai osittain puhdistettuja. Käsitelty jätevesi tarkoittaa sitä, että sinne on lisätty aineita, joilla saadaa tasoitettua ph:ta. Käsittely EI poista raskasmetalleja tai kemikaaleja, sen sijaan lisätään lisää myrkkyjä mm. ph:n vuoksi.
Jätevedet sisältävät mm.
- ksantaateja
- syanidia
- sulfaattia
- typpeä
- erilaisia raskasmetalleja, jotka eivät katoa luonnosta koskaan.
-jne.. näistä ainista on Jari Natusella ja Leif Ramm-Schmidtitillä yksityiskohtaisemmat luettelot.
KSANTAATIT
ovat erittäin myrkyllisiä. Pienissä määrinkin, ne tappavat kalat ja vaikuttavat niiden lisääntymiseen. Ksantatit eivät hajoa meidän arktisissa olosuhteissa 8 kk aikana, koska ne tarvitsevat hajotakseen auringosta ultraviolettisäteitä ja lämpöä.
NATURA ALUEET EIVÄT VAIKUTA KAIVOSTEN LUVITUKSEEN
- Kittilän kaivoksen purkuputki laskee Ounasjokeen, joka on Natura suojeltua. Putkesta tulee mm. syanidia, myrkyllisiä, raskasmetalleja, eritäin myrkyllisiä ksantaateja, sulfaateja, sulfitteja, typpeä jne. Jätävedet heikentävät Ounasjoen tilaa ja vaikkakin se on 2 kerroin laissa kielletty, narutassa ja vesiensuojelulaissa.
2. KAIVOSTEN RAKENTEET
Suomen KAIKKI kaivokset vuotaa
- ne tehdään vuotaviksi ja suotaviksi
- kaivosten rakenteet eivät täytä edes kaatopaikoilta asetettuja määräyksiä
-vuodot on mm. erilaisia raskasmetalleja ja kemikaaleja.
-vuodot päätyvät pohja- ja pintavesiin, mistä raskasmetallit eivät häviä milloinkaan. Emmekä vointietää kuinka laajasti pohjavedet liikuttavavat näitä aineita. Onko se 10 vai 100 km.
-esim. Kevitsan kaivos on vuotanut koko toiminnan ajan raskasmetalleja pohjavesiin, eikä viranomainen/ Lapin ELY ole tehnyt asialle mitään. Ainostaan seurannut vierestä, kuinka paljon vuotaa.
3. KAIVOSPÖLYT/ RÄJÄYTYSPÖLYT
Ruotsalaisen yliopiston tutkimuksen mukaan kaivospölyt lentävät vallitsevien tuulten mukana jopa 70 km sätelle, pienhiukkaset kaikkein pisimmälle.
Räjäytspölyt saastuttavat mm. hengitysilmaa, pohja- ja pintavedet sekä kaikki keruutuotteet kuten marjat, sienet, yrtit jne. Lisäksin riistan, kalavedet yms, mitä kaikkea ympäristössä onkaan.
Pölyt sisältää mm. raskasmetalleja asbestia, uraania, tourioumia, kvarsipölyä yms. Ne on syöpää aiheuttavia aineita ja vaikuttavat lisääntymiseen.
-Koitelaisen Natura alueella on n. 10 - 15 km säteeltä on kadonnut luppo puista. Lisäksi porot ovat kadoneet entistä kaummaksi näiltä laidun alueilta. Siitä kertoo myös GPS lähettimet, joilla on seurattu porojen liikehdintää vajaa 20 vuoden ajan. Ruoka ei enään kelpaa poroille, ne haistavat saastuneen ruoan paksunkin lumen läpi.
LOPUKSI ON OLEMASSA TEKNOLOGIAA, millä voidaan minimoida kaivosten päästöjä, mutta kaivosteollisuus ei halua käyttää niitä, koska se maksaa ja on sijoittajien lompakoista pois.
Eivätkä viranomaiset vaadi kaivosyhtiöiltä toimia vaan antavat heidän saastuttaa, vaikka meillä on lukuisia hyvä lakeja ja asetuksia, mutta niitä ei noudateta. Kuten. Kaivannaisasetuksen 7 pykälä, laki pohjavesistä, luonnonsuojelulaki, Naturalaki jne jne.
Padasjoki on lukuisten järvien ja lampien kunta Päijänteen rannalla, kaikkiaan yli 300 järveä ja lampea. Meillä asutaan luonnon läheisyydessä peruspalveluiden äärellä. Vapaa-ajan viettoon inspiroi erityisen kaunis luonto ja monipuoliset liikuntapalvelut ympäri vuoden. Padasjoki on tunnettu kauniista maisemistaan, Päijänteestä ja Päijänteen kansallispuistosta, tämä on syytä jokaisen muistaa.
Padasjoen SDP:n valtuustoryhmä
Mira Vilkman Jyrki Salonen
Leena Hopeela- Juvonen”
Asikkalan, Hollolan, Hämeenlinnan, Lahden ja Padasjoen kunnat ovat vastaanottaneet 22.1.2025 Padasjoella yli 7000 allekirjoittajan addressin Saitta -nimistä kaivosvarausta vastaan. Kunnalla ei ole periaatteellista kielteistä kantaa kaikkeen kaivostoimintaan, mutta kaivostoimintaa kohtaan on esitetty viime aikoina paljon kritiikkiä julkisessa keskustelussa ja myös luottamushenkilöiden puheenvuoroissa.
Mikäli Padasjoella käynnistyisi kaivoshanke, kuntaa kuultaisiin asiassa. Kaivostoimintaa varsinaisesti ohjaavina viranomaisina toimivat käsiteltävänä olevasta asiasta riippuen työ- ja elinkeinoministeriö, turvallisuus- ja kemikaalivirasto ja valtioneuvosto. Kunnalta pyydettäisiin kaivoslupa-asiassa lausunto. Mikäli kaivostoimintaan liittyviä hankkeita tulee käsittelyyn, on niitä koskeva päätöksenteko kuitenkin syytä valmistella tapauskohtaisesti. Tämä on perusteltua siksi, että kukin hanke on ainutlaatuinen ja lausunto on perusteltava yksityiskohtaisesti. Kaivoslain piiriin kuuluvan toiminnan vastustaminen aiemmin tehtyyn periaatepäätökseen perustuen ei olisi hyvä argumentti tilanteessa, jossa käynnissä on kaivosasian konkreettinen valmistelu. Kunnan lausunnolla voidaan katsoa olevan sen sisällöstä riippumatta enemmän painoarvoa, kun se on perusteltu käsittelyssä olevan hankkeen yksityiskohtiin liittyvillä näkökohdilla.
Vaikka periaattellista kantaa kaikkiin hankkeisiin ei tehtäisi etukäteen, on kunnanhallituksen mielestä hyvä, että asiasta keskustellaan jo ennen mahdollisia lausuntopyyntöjä. Julkinen keskustelu asiasta viestittää mahdollisille hakijoille jo etukäteen siitä, että lausunnot tullaan harkitsemaan tarkkaan ja että hankkeiden mahdollisiin kielteisiin vaikutuksiin suhtaudutaan vakavasti.
Ehdotus
Esittelijä
Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi
Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se merkitsee Mira Vilkmanin ja SDP:n valtuustoryhmän tekemän aloitteen sekä kunnanhallituksen selostetekstin sisällön mukaisen vastauksen tietoon saatetuksi ja toteaa aloitteen valtuustoaloitteena tulleen loppuunkäsitellyksi.