Kunnanhallitus, kokous 18.11.2024

§ 255 Vaalilautakunnan ja toimikunnan asettaminen vuoden 2025 alue- ja kunnallisvaaleja varten

PADDno-2024-52

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Kuntalain 16 §:n mukaan valtuutettujen lukumäärästä päättää valtuusto. Valtuutettuja valitaan pariton lukumäärä kunnan asukasluvun perusteella seuraavasti:

Asukasluku Valtuutettuja vähintään
enintään 5 000 13
5 001–20 000 27
20 001–50 000 43
50 001–100 000 51
100 001–250 000 59
250 001–500 000 67
yli 500 000 79

Jollei valtuusto tee päätöstä valtuutettujen lukumäärästä, valtuutettuja valitaan laissa säädetty vähimmäismäärä. Valtuuston päätös vähimmäismäärää suuremmasta lukumäärästä tai aiemman päätöksen muuttamisesta on ilmoitettava oikeusministeriölle vaalivuotta edeltävän vuoden loppuun mennessä. 

Ehdotus

Esittelijä

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Padasjoella valitaan v. 2025 kuntavaaleissa valtuusto, jossa on 21 valtuutettua.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kuvaus

_

Ehdotus

Valtuusto päättää, että Padasjoella valitaan v. 2025 kuntavaaleissa valtuusto,​ jossa on 21 valtuutettua.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Alue- ja kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025 ja ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 2. – 8.4.2025 ja ulkomailla 2. - 5.4.2025. Suomalaisessa laivassa ulkomaan ennakkoäänestys voidaan aloittaa jo keskiviikkona 26.3.2025.
Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueiden aluevaltuustot ja kuntavaaleissa kuntien valtuustot. Sekä aluevaltuustojen että kuntien valtuustojen toimikausi alkaa 1.6.2025 ja kestää vuoden 2029 toukokuun loppuun.

Oikeusministeriö on toimittanut kunnanhallitukselle oheismateriaalina olevan kirjeen koskien vaalijärjestelyjä. Kirje on tarkoitettu toimitettavaksi myös kunnan keskusvaalilautakunnalle.

Ehdotus

Esittelijä

Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus merkitsee alue- ja kuntavaalien järjestämistä koskevan kirjeen tietoon saatetuksi ja toimittaa sen edelleen keskusvaalilautakunnalle.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Alue- ja kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 13.4.2025. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 2.-8.4.2025. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025.

Keskusvaalilautakunta

Vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleissa keskusvaalilautakuntana toimii vuoden 2021 kuntavaaleissa valitun valtuuston asettama keskusvaalilautakunta.

Keskusvaalilautakunnan jäsen, varajäsen tai sihteeri eivät käytännössä voi toimia minään muuna vaaliviranomaisena. Keskusvaalilautakuntaan kuuluvat: Pirkka Ahola (puheenjohtaja), Eero Karevaara (varapuheenjohtaja), Silja Savola, Pirkko Kauren, Eija Halonen sekä varajäsenet (järjestyksessä) Erik Jokinen, Hannu Hertti, Eetu Reiman, Saija Malaste ja Esa Kärhä.

Vaalilautakunta ja vaalitoimikunta

Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta sekä laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten vaalitoimikunta. Padasjoen kunta muodostaa yhden äänestysalueen, joten vaalilautakuntia valitaan yksi. Myös vaalitoimikuntia tarvitaan yksi.

Vaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme. Laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten on asetettava yksi tai useampi vaalitoimikunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme. Sekä vaalilautakunta että vaalitoimikunta ovat päätösvaltaisia kolmijäsenisinä.

Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten valinta

Jäsenten ja varajäsenten on oltava kuntalain mukaan vaalikelpoisia kunnan luottamustoimeen. Lisäksi sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Kuntavaaleissa jäsenten ja varajäsenten tulee kuitenkin edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Oikeusministeriön mukaan vaalilain 15 §:n 2 momentin sanamuotoa "mahdollisuuksien mukaan" voidaan soveltaa myös siten, että jos puolueet eivät niille tehdystä pyynnöstä huolimatta nimeä riittävästi ehdokkaita vaalilautakuntiin, jäseniksi voidaan nimetä myös muita kunnan luottamustoimeen vaalikelpoisia henkilöitä.

Saman henkilön valitsemiselle vaalilautakuntaan ja vaalitoimikuntaan ei ole estettä, koska tehtäviä ei hoideta samanaikaisesti.

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien jäsenten ja varajäsenten poliittista edustavuutta tarkastellaan erikseen, näin tehdään myös tasa-arvolain soveltamisessa. Sekä varsinaisissa jäsenissä että varajäsenissä on siis oltava naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 %. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa Hämeen vaalipiirissä ehdokkaita asettivat seuraavat puolueet: Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Ruotsalainen kansanpuolue, Suomen Keskusta , Vihreä liitto, Perussuomalaiset, Liike Nyt, Kansallinen Kokoomus, Suomen Kristillisdemokraatit, Vasemmistoliitto, Eläinoikeuspuolue, Suomen Kansa Ensin, Vapauden liitto, Kristallipuolue, Valta kuuluu kansalle, Suomen Kommunistinen Puolue, Piraattipuolue, Liberaalipuolue ja Vapaus valita. Vuoden 2021 kuntavaaleissa ehdokkaita asettivat seuraavat puolueet: Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue, Suomen Keskusta, Kuntalaisten Padasjoki, Kansallinen Kokoomus ja Perussuomalaiset.

Vuoden 2024 presidentinvaaleja ja europarlamenttivaaleja varten kunnanhallitus nimesi seuraavan vaalilautakunnan: puheenjohtajaksi Päivi Hoimela, varapuheenjohtajaksi Heikki Jaakkola ja jäseniksi Kati Yrttiaho, Leena-Hopeela-Juvonen ja Mikko Toivonen.

Varajäseniksi vaalilautakuntaan valittiin yksimielisesti sijaantulojärjestyksessä Harri Taipale, Elina Luukka, Kai Viitanen, Jyrki Salonen ja Birgitta Heino-Toivonen. Kai Viitaselle myönnettiin 4.3.2024 ero vaalilautakunnan varajäsenyydestä ja hänen tilalleen valittiin Asko Ojala.

Vaalitoimikuntaan valittiin yksimielisesti puheenjohtajaksi Jukka Kontra, varapuheenjohtajaksi Eeva-Riitta Kusmin ja jäseneksi Mirjami Vainio. Vaalitoimikunnan varajäseniksi valittiin yksimielisesti sijaantulojärjestyksessä Kari Luukko, Paavo Luukka ja Laura Salonen.

Esteellisyys alue- ja kuntavaaleissa

Kummankaan vaalin ehdokas ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä.

Kummankaan vaalin ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Jos vaalitoimikunnan jäsen ja ehdokas ovat samassa kunnassa, hyvinvointialueella tai vaalipiirissä, jäsen tulee ei-kelpoiseksi vaalitoimikuntaan (HE 16/2016 vp:ssä ei ole otettu tähän kantaa, ks. Tarasti-Jääskeläinen, Vaali- ja puoluelainsäädäntö, 2022, s. 163). Vaalitoimikunnan kelpoisuusrajoitukset ovat laajemmat kuin vaalilautakunnan, koska laitosäänestyksen toimittamisen katsotaan edellyttävän vaaliviranomaisen korostettua puolueettomuutta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus päättää valita vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleja varten:

viisi jäsentä ja vähintään kolme varajäsentä vaalilautakuntaan sekä nimetä lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valittujen jäsenten keskuudesta. Vaalilautakunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen,​ jossa he tulevat jäsenten sijaan.

kolme jäsentä ja vähintään kolme varajäsentä vaalitoimikuntaan sekä nimetä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valittujen jäsenten keskuudesta. Vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen,​ jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Tiedoksi

valitut, keskusvaalilautakunta, taloussihteeri