Tekninenlautakunta, kokous 21.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Taipaleen ranta-asemakaava vireilletulo

PADDno-2023-250

Valmistelija

  • Osmo Knaapi, Rakennustarkastaja, osmo.knaapi@padasjoki.fi

Kuvaus

Karttaako Oy on toimittanut kuntaan Taipaleen ranta-asemakaavan luonnoksen ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman.

Suunnittelualue muodostuu 41 hehtaarin kokoisesta Taipaleen tilasta 576-411-4-36 Padasjoen kunnassa, noin 6 kilometriä keskustasta pohjoiseen. Suunnittelualue sijaitsee osittain Ylisen Alijärven rannalla ja alueella on rantaviivaa noin 745 metriä. Alue on yksityisten maanomistajien omistuksessa. Tila on muodostettu tällaisenaan torpan lunastuksen yhteydessä vuonna 1928, eikä siitä ole sen jälkeen lohkottu rakennuspaikkoja. Alueella ei ole nykyisin voimassa olevaa asema- tai yleiskaavaa ja maanomistajien tavoitteena on osoittaa alueelle kuuluva haja-asutusluonteinen rakennusoikeus laatimalla sinne ranta-asemakaava. Aloite Taipaleen ranta-asemakaavaan on tullut maanomistajilta.

Tilasta länteen päin sekä läheisen pienen lammen rannalla on voimassa laajahko Metsähallituksen ranta-asemakaava 1 vuodelta 2000. Mitoitusperusteiden osalta on luontevaa hyödyntää viereisen ranta-asemakaavan perusteet vuodelta 2000.

Maanomistajien tavoitteena on kaavoituksen yhteydessä pääosin säilyttää maatilan vanhat rakennukset. Tilalla nykyisin olevat kaksi pientä saunamökkiä ja niiden rakennuspaikat ovat luontevia lähtökohtia rannan ja maankäytön suunnittelulle. Rantojen suunnittelun yleisten mitoitusperiaatteiden  mukaisesti rannan pituudelle olisi mahdollista rakentaa noin kolme loma-asuntoa. Näiden rakennuspaikkojen väliin jäisi vapaita rantoja ja lisäksi lännenpuoleisen lähteen ja noron alue jäisi rakentamisen ulkopuolelle.

Alueelle on laadittu luontoselvitys kesän 2023 aikana. Alueelle laaditaan tarvittaessa erillinen muinaismuistoselvitys. Alueella ei ole nykyisten tietojen perusteella muinaismuistoja.

Padasjoen kunnan 2024 talousarvion kohdan 401 mukaan kaavoituksen valmistelutyö kuuluu tekniselle lautakunnalle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouni Turunen, jouni.turunen@padasjoki.fi

Tekninen lautakunta

1. Hyväksyy laaditut kaava-asiakirjat.

2. Asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville koko kaavahankkeen ajaksi.

3. Asettaa kaavaluonnoksen julkisesti nähtäville MRA 30 a §:n mukaisesti.

4. Pyytää lausunnot viranomaisilta ja järjestää osallisille tiedottamisen.

5. Padasjoen kunta perii ranta-asemakaavan käsittelystä kunnanvaltuuston vuonna 2014, 1 §:n päätöksen mukaiset kulut, 2000 euroa sisältäen kuulutuskustannukset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

lausuntopyynnöt viranomaiset, osalliset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).