Tekninenlautakunta, kokous 21.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Teknisen lautakunnan lausunto: Riuttankolu kaavoitusaloite

PADDno-2024-77

Valmistelija

  • Osmo Knaapi, Rakennustarkastaja, osmo.knaapi@padasjoki.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus pyytää teknisen lautakunnan lausuntoa Elous Finland Oy:n ja Padasjoen kunnan väliseen kaavoituksen käynnistämissopimukseen.

Elous Finland on suunnittelemassa tuuli- ja aurinkovoimapuistoa Padasjoen kuntaan, Riuttankolun alueelle. Suunnittelualueen tarkempi rajaus on esitetty liitteenä olevan hankealueen kartassa.

Elouksen tekemien esiselvitysten perusteella alue soveltuu hyvin tuulivoiman tuotantoon. Puolustusvoimat on lausunnossaan puoltanut 5 tuulivoimalaitoksen rakentamista alustavalle hankealueelle. Alustavista voimalapaikoista on vähintään 1200 metriä lähimpään asuinrakennukseen. Tuulivoiman lisäksi hankealueelle on alustavasti suunniteltu myös aurinkovoimala-alue.

Hankkeen toteuttaminen edellyttää suunnittelualueen kaavoittamista sekä hankekoosta johtuen ympäristövaikutusten arviointia. Hankealueen sähköverkkoliityntä selvitetään tarkemmin ja määritellään kaavoitusprosessin aikana.

Elous ehdottaa, että:

  • Padasjoen kunta käynnistäisi kaavoitusmenettelyn, jossa laadittaisiin oikeusvaikutteinen tuulivoimaosayleiskaava tai muun tarvittavan luvittamiseen tähtäävän toimenpiteen sekä siihen tarvittavien lupamenettelyiden selvittämisen, jonka perusteella kunta voi myöntää rakennusluvat.
  • Kaavan laatimisesta aiheutuvista konsultti-, selvitys- ja kuulutuskuluista vastaisi Elous Finland Oy.
  • Kunta vastaisi hallinnollisista kuluistaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouni Turunen, jouni.turunen@padasjoki.fi

Tekninen lautakunta esittää kaavoitussopimusta muutettavaksi siten, että Elous Finland Oy korvaa Padasjoen kunnalle MRL 59 § mukaisesti korvaukset kunnalle syntyvistä hallinnollisista käsittelykuluista. Syntyneet kulut laskutetaan 6 kuukauden välein toteutuneiden kustannusten mukaisesti, huolimatta siitä keskeytyykö kaavatyö tai saako kaava lainvoiman. Kunta hyväksyttää toteutuneet kulut ja työtunnit kaavatyön teettäjällä laskutuksen yhteydessä. Muilta osin käynnistämissopimuksesta ei ole huomautettavaa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kh

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).