Kunnanhallitus, kokous 10.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Elinvoimaohjelman laatiminen

PADDno-2025-33

Valmistelija

  • Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi
  • Jyri Mäntylä, jyri.mantyla@padasjoki.fi

Kuvaus

Padasjoen kunnanvaltuuston 10.6.2024 hyväksymässä kuntastrategiassa ”Muutakin kuin mummola” on kahdeksan kärkihanketta. Kärkihankkeista kaksi ovat ”Edesautamme uuden työn syntymistä” ja ”vireät kylät yhteisöllisellä Padasjoella”. Lisäksi kärkihankkeet ”Koti Padasjoella” ja ”Luonto, meidän mahdollisuutemme” sisältänevät kunnan elinvoimaisuuteen liittyviä toimenpiteitä. Tavoitteellisena aikatauluna on se, että kunnanvaltuusto hyväksyy elinvoimaohjelman viimeistään joulukuussa 2025. Elinvoimaohjelma täydentää kuntastrategiaa, ja toimeenpanee valtuuston hyväksymiä kärkihankkeita. 

Padasjoen kunnanvaltuusto on hyväksynyt elinkeinopolitiikan tavoitteet vuosille 2017 – 2020 kokouksessaan 19.12.2016.  

Padasjoen kunta on osa Päijät-Hämettä ja olemme tänään koko maakunnan kattavan Lahden Seudun kehitys Ladec oy.n jäsenkunta, joka sopimuspohjaisesti tuottaa palveluja nykyisille ja tulevilla Padasjoenkin yrityksille. 

Toimintaympäristön voimakkaatkin muutokset haastavat kuntien elinkeinopolitiikkaa ja elinvoimatyötä. Jo nykytilan ylläpitäminen edellyttää toimenpiteitä. Elinvoimalla ymmärretään tavallisesti elinkeinojen ja yritysten kuntaan tuottamaa elinvoimaa. Elinkeinoelämä tuottaa edelleenkin pääosin ne resurssit, joilla kunta pystyy palvelujaan järjestämään ja tuottamaan. Kunnan elinvoimaisuuden mittareina ovat toisaalta perinteisestikin yritys- ja työpaikkojen määrä, työttömyysluvut sekä työpaikkaomavaraisuus. 

Nykyisin kuitenkin elinvoimapolitiikka ymmärretään huomattavasti laajemmin ja mukaan on tullut taloudellisten tekijöiden lisäksi pehmeämpiä arvoja, kuten yhteisöllisyys, oma-aloitteisuus ja uudistusmiskyky. Yhä merkittävämpi elinvoiman mittari on kaikkinainen kunnassa tapahtuva toimeliaisuus, joka kertoo kunnan alueella tapahtuvasta aktiivisuudesta ja tekemisen määrästä sekä yhteisöstä ja yhteisöllisyydestä myös ulospäin. Kunta tarvitsee sekä pito- että vetovoimatekijöitä.  

Kunnan väkiluvun ja -rakenteen muutokset asettavat omat haasteensa elinvoimakehitykselle ja siksi yhteisöllisyyden merkitys korostuu jatkossa entistäkin enemmän. Uudistumiskyvyllä ja oma-aloitteisuudella sekä rohkeillakin innovaatioilla on tulevaisuus kohdattavissa vahvempana kuin ilman edm. muutosvalmiutta. 

Väkiluvultaan pienen kunnan on kyettävä tunnistamaan ne tekijät, joita jalostamalla kunnan käytettävissä olevat eurot riittävät palvelujen tuottamiseen ja toisaalta kyetään panostamaan elinvoimaa vahvistaviin toimiin. Samalla kun on kyettävä tunnistamaan mahdollisesti piilevätkin kasvun mahdollisuudet, olisi synnytettävä älykkääseen ja mahdollisimman hyvään elämään pohjautuvat sopeutumisen toimenpiteet. 

Älykkääseen sopeutumiseen liittyy olennaisesti investointien, hankkeiden, erilaisten tila- ja teknologiaratkaisujen tarkastelu laajemmin ja pidemmällä aikavälillä sekä kunnan palvelutuotannon mukauttaminen muuttuvaan kysyntään. 

Kunnan on nykyistä enemmän tuotava esille omia erityispiirteitään ja vahvuuksiaan. On tunnistettava se potentiaali, jota ei ole vielä riittävästi hyödynnetty. 

Valmistelutyötä ohjaamaan esitetään nimettäväksi toimikunta, jonka tehtävänä on saattaa elinvoimaohjelma päätöksenteon mahdollistavaan muotoon. Työn moniulotteisuuden vuoksi esitetään, että toimikuntaan kutsutaan edustajia joko suoraan tai välillisesti elinvoimasuuteemme vaikuttavista toimijoista. 

Toimikunnan toimikausi on lähtökohtaisesti vuosi 2025, kuitenkin niin, että kunnanhallituksen keskuudestaan valitsemien jäsenten toimikausi päättyy 31.5.2025, joka jälkeen toimikunta nimetään uudelleen ainakin kunnanhallituksen edustuksen osalta. 

Osana valtuustokauden aloitusta 1.6.2025 jälkeen tullaan uudelle valtuustolle järjestämään elinvoimaohjelman valmisteluun liittyvänä työpaja- ja seminaariluonteista työskentelyä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Juha Rehula, Kunnanjohtaja, juha.rehula@padasjoki.fi

Kunnanhallitus päättää  

  1. nimetä Elinvoimaohjelman valmistelutoimikunnan, johon kunnanhallitus nimeää kolme jäsentä, joista yksi valitaan toimikunnan puheenjohtajaksi. 

 

  1. kutsua seuraavat toimijat nimeämään edustajansa toimikuntaan (joiden joukosta toimikunta valitsee ensimmäisessä kokouksessa varapuheenjohtajan) 

 

  1. nuorisovaltuusto 

  1. vanhus- ja vammaisneuvosto 

  1. Padasjoen Kehitys Oy 

  1. Padasjoen Yrittäjät ry 

  1. Padasjoen kylätoimikunnat 

Lisäksi kunnanhallitus toteaa, että 

  1.  kunnan sivistys- ja tekninen toimi nimeävät tarvittaessa edustajiaan toimikunnan asiantuntijajäseniksi. 

  1. Ladec:ia ja Lahti Regionia pyydetään nimeämään asiantuntijajäsenet toimikuntaan 

  1. toimikunta sopii omista työskentelytavoistaan ja 

  1. toimikunnan toiminnasta ja elinvoimaohjelma-asiakirjan valmistelusta vastaavat kunnanjohtaja ja hallinnon asiantuntija. 

  1. nimettävän toimikunnan toimikausi päättyy 31.5.2025 kuitenkin niin, että toimikunta nimetään uudelleen 1.6.2025 aloittavan uuden valtuuston valitseman kunnanhallituksen ensimmäisessä kokouksessa. 

Päätös

Hyväksyttiin. Jäseniksi nimettiin Pasi Ahola, Heikki Toivonen ja Sauli Kivinen. Puheenjohtajaksi nimettiin Pasi Ahola.

Tiedoksi

nuorisovaltuusto, vanhus- ja vammaisneuvosto, Padasjoen Kehitys Oy , Padasjoen Yrittäjät ry, Padasjoen kylätoimikunnat, sivistyslautakunta, tekninen lautakunta, Ladec Oy, Lahti Region Oy, Pasi Ahola, Heikki Toivonen ja Sauli Kivinen

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 
Oikaisuvaatimusoikeus

 Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

 Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

  • Oikaisuvaatimus on toimitettava Padasjoen kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
  • Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
  • Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Padasjoen kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot: kirjaamo@padasjoki.fi
Postiosoite: Pl 35 17501 Padasjoki
Postiosoite: Kellosalmentie 20
Faksinumero:    03-551 3345
Puhelinnumero: +358 44 595 9902    

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 -15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

     
    Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
     
    Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

 Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Padasjoen kunnan kirjaamosta.

Kirjaamon yhteystiedot: kirjaamo@padasjoki.fi
Postiosoite: Pl 35 17501 Padasjoki
Postiosoite: Kellosalmentie 20
Faksinumero:    03-551 3345
Puhelinnumero: +358 44 595 9902    

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 -15.00