Sivistyslautakunta, kokous 23.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Nuorisovaltuuston aloite

PADDno-2022-164

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Nuorisovaltuutettu Niilo Nuutinen luki seuraavan nuorisovaltuuston aloitteen:

"Nuorisovaltuusto tekee kunnanvaltuustolle aloitteen kunnan kesätyöntekijöiden palkoista. Kunnan kesätyöntekijät tienaavat tällä hetkellä 850 € täystuntisilta (36,95 viikkotyötuntia) kalenterikuukaudelta, minkä nuorisovaltuusto katsoo kohtuuttomaksi. Kunnan kesätyö on tarkoitettu Padasjoen kunnan opiskelujoille ja koululaisille, jolle työ saattaa olla ensimmäinen kokemus työelämästä. Siihen nähden, että työaika on täysimittainen ja nuoret kesätyöntekijät kykenevät toimimaan työtehtävissään kohtuullisen hyvin, on työstä epäoikeudenmukaista maksaa nykyisen suuruista palkkaa. Palkkauksen taso karkoittaa hakijoita, jotka soveltuisivat työhön parhaiten. Esimerkiksi kunnan infokoppi kesäisin kaipaisi tekijän, joka on aidosti perillä kunnan tarjoamista palveluista ja mahdollisuuksista. Palkka on latistava, sekä ensimmäistä kertaa työtä tekevälle, että kokeneelle osaajalle. 

Täten nuorisovaltuusto on päättänyt esittää, että kunnan kesätyöntekijöille maksettaisiin vähintään 9 € tuntipalkkaa. Vaihtoehtoisesti nykyistä kuukausipalkkaa voitaisiin myös korottaa siten, että siitä laskettu tuntipalkka olisi 9 €."

 

Ehdotus

Kunnan asukkaalla, kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä sekä sillä, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa, on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. (Kuntalaki 23.1 §).

Aloitteen käsittelee se kunnan viranomainen, jolla on toimivalta tehdä päätöksiä aloitteen tarkoittamassa asiassa. Jos toimivaltainen viranomainen on toimielin, aloitteista ja aloitteiden perusteella suoritetuista toimenpiteistä on annettava toimielimelle tieto jäljempänä määrätyllä tavalla. (Hallintosääntö 152.1 §.)

Päätös

Valtuusto päätti lähettää aloitteen kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Janne Tapola, hallintojohtaja, janne.tapola@padasjoki.fi

Kuvaus

Selostus valtuuston pöytäkirjassa.

Ehdotus

Esittelijä

Kati Yrttiaho, kunnanjohtaja, kati.yrttiaho@padasjoki.fi

Kunnanhallitus lähettää valtuustoaloitteen hallintojohtajalle valmisteltavaksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Valmistelija

Janne Tapola, hallintojohtaja, janne.tapola@padasjoki.fi

Kuvaus

Padasjoen kunnan hallintosäännössä ei ole mainittu nuorisovaltuuston nimenomaista aloiteoikeutta. Tämä ei sinänsä estä antamasta perusteltuun kysymykseen asiallista vastausta.

Kesätyöntekijällä tarkoitetaan lomakautena 2.5.–30.9. kesätyöntekijäksi määräajaksi palvelukseen otettua koululaista, opiskelijaa tai muuta nuorta, jolta puuttuu alan ammattitutkinto tai ammattitaito.

Padasjoen kunnassa noudatettu nuorten kesätyöpalkkaus noudattaa kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen 2 luvun 3 §:n 2 momentin määräystä. Sen mukaan kesätyöntekijän vähimmäispalkka on vähintään 50 % virka- ja työehtosopimuksen mukaan asianomaisesta työstä maksettavasta peruspalkasta. Teknisten sopimuksessa on vastaava kirjaus.

Kunta-alalla maksetaan palkkoihin 1.6.2023 yleiskorotus 1,5 %. Korotuksen jälkeen kesäkuun 2023 alusta kunnan maksama matalin kokoaikainen, tehtäväkohtainen palkka on noin 1.848,62 euroa (ilman muita mahdollisia korotuksia). Näin ollen alin mahdollinen palkka kokoaikaiselle kesätyöntekijälle on 924,3 euroa kuukaudessa.

Kesäkaudella 2022 nuorten palkka oli 950 euroa kuukaudessa. Käytännössä esimerkiksi neljän viikon ajanjaksolta palkka on vähän pienempi. Vuoden 2023 kesätyöpalkkauksessa on perusteltua huomioida korotukset (1.10.2022 0,5 % ja 1.6.2023 1,5 %). Tämän jälkeen palkka pyöristyksen jälkeen on 970 euroa kuukaudessa.

Rekrytoivien esihenkilöiden kanssa on sovittu, että Padasjoen kunta huomioi nuorisovaltuuston aloitteen ja lyhentää kesäkaudelle 2023 nuorten kesätyöntekijöiden työaikaa 30 viikkotuntiin. Aikaisemmin työaika on ollut niin kutsuttu yleistyöaika eli 38 tuntia ja 15 minuuttia viikossa. Kunnan käsityksen mukaan palkkaus on vastaaviin työtehtäviin nähden kilpailukykyinen olematta liian antelias suhteessa yksityisiin työnantajiin.

Ehdotus

Esittelijä

Janne Tapola, hallintojohtaja, janne.tapola@padasjoki.fi

Kunnanhallitus antaa valtuustolle kuvausosiossa olevan selvityksen nuorisovaltuuston aloitteeseen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Maija Sieppi, vs. hallintojohtaja, maija.sieppi@padasjoki.fi

Kuvaus

         

Ehdotus

Kunnanhallitus antaa valtuustolle kuvausosiossa olevan selvityksen nuorisovaltuuston aloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Valmistelija

Kati Yrttiaho, kunnanjohtaja, kati.yrttiaho@padasjoki.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus päätti  kokouksessaan 24.4.2023 § 118  Kunnanvaltuuston 20.03.2023 pitämän kokouksen päätösten laillisuus ja täytäntöönpanokelpoisuuden kohdassa, asian § 5 "Nuorisovaltuuston aloite" osalta,

viedä/ palauttaa sivystyslautakuntaan käsittelyyn.

 

Kunnanvaltuustolle asia tuotiin tiedoksi § 7 Aloitteita koskeva selvitys vuodelta 2022 "kunnanhallitus antaa valtuustolle kuvausosiossa olevan selvityksen nuorisovaltuuston aloitteeseen."

Kunnanhallitus oli käsitellyt hallintojohajan esittelystä "§ 43 Nuorisovaltuuston aloite"  20.2.23 ja sen esittelyssä oli virheellisesti ilmoitettu, että "Padasjoen kunnan hallintosäännössä ei ole mainittu nuorisovaltuuston nimenomaista aloiteoikeutta. " 

josta kunnanhallitus antoi valtuustolle selvityksen saman puutteellisin tiedoin olevan vastauksen  § 5 nuorisovaltuuston aloitteeseen 20.3.2023.

 

Kunnanhallituksessa asiaa käsiteltin vs hallintojohtajan esittelystä "§ 102 Nuorisovaltuuston aloite-oikeus"

"Kunnanhallitus on käsitellyt 20.02.2023 § nuorisovaltuuston aloitetta. Nuorisovaltuusto teki aloitteen kunnan kesätyöpalkoista. Valmistelussa todetaan, ettei Padasjoen kunnan hallintosäännössä ei ole mainittu nuorisovaltuuston nimenomaista aloiteoikeutta. Tämä ei sinänsä estä antamasta perusteltuun kysymykseen asiallista vastausta. "

"Hallintösäännön 11§ sanotaan, että vaikuttamistoimielimillä (esim. nuorisovaltuusto, vanhus- ja vammaisneuvosto) ei ole oikeutta tehdä hallintopäätöksiä, mutta osallistuvat päätöksentekoon aloitteilla ja lausunnoilla. Lisäksi nuorisovaltuuston säännöissä, mitkä sivistyslautakunta on aikoinaan hyväksynyt, mainitaan nuorisovaltuuston aloiteoikeudesta."

Kunnanhallitus merkitsi tiedoksi, että nuorisovaltuustolla on aloiteoikeus hallintosäännön § 11 mukaan; Nuorisovaltuusto osallistuu päätöksentekoon aloitteilla ja lausunnoilla.  Päätös annettiin tiedoksi nuorisovaltuustolle.

 

Ehdotus

Esittelijä

Kati Yrttiaho, kunnanjohtaja, kati.yrttiaho@padasjoki.fi

Kunnanhallitus palauttaa asian sivistyslautakunnan käsittelyyn kunnanhallituksen esityksestä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jouni Häkkinen, sivistysjohtaja, jouni.hakkinen@padasjoki.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on kokouksessaan 24.4.2023 § 118 (Kunnanvaltuuston 20.03.2023 pitämän kokouksen päätösten laillisuus ja täytäntöönpanokelpoisuuden toteaminen) päättänyt palauttaa nuorisovaltuuston tekemän aloitteen kunnan kesätyöntekijöiden palkoista sivistyslautakunnan käsittelyyn.

Kunnanhallitus on myös kokouksessaan 22.5.2023 § 164 käsitellyt nuorisovaltuuston tekemää aloitetta kunnan kesätyöntekijöiden palkoista ja päättänyt palauttaa asian sivistyslautakunnan käsittelyyn.

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 20.3.2023 § 5 käsitellyt kyseisen nuorisovaltuuston aloitteen ja hyväksynyt kunnanhallituksen antaman selvityksen nuorisovaltuuston aloitteeseen. Kesätyöntekijöiden palkka kesällä 2023 on maksettu valtuuston hyväksymän selvityksen mukaisesti. Näin ollen on katsottava, että nuorisovaltuuston aloite kunnan kesätyöntekijöiden palkoista on sivistyslautakunnan osalta loppuun käsitelty.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouni Häkkinen, sivistysjohtaja, jouni.hakkinen@padasjoki.fi

Sivistyslautakunta merkitsee asian tietoon saatetuksi, toteaa osaltaan asian loppuun käsitellyksi ja lähettää tiedon kunnanhallitukselle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

KH

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).