Sivistyslautakunta, kokous 21.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Opetussuunnitelman muutos

PADDno-2020-296

Valmistelija

  • Pirjo Ala-Hemmilä, rehtori, pirjo.ala-hemmila@edu.padasjoki.fi

Kuvaus

Valtioneuvoston  asetus uudesta tuntijaosta (111/2023) ja sen mukaiset paikalliset opetussuunnitelmat otetaan vuosiluokkien 7–9 osalta käyttöön 1.8.2024. Valtakunnallinen tuntijako liitteenä. 

Tuntijakouudistuksen myötä B1-kielen opetusta tulee järjestää perusopetuksen aikana vähintään 7 vuosiviikkotuntia 1.8.2024 alkaen siten, että opetusta on

  • kaksi vuosiviikkotuntia 6. luokalla
  • kaksi vuosiviikkotuntia 7. luokalla
  • kolme vuosiviikkotuntia 8.–9. luokalla.

Opetuksen järjestäjä voi päättää paikallisessa opetussuunnitelmassa, kuinka edellä mainitut 3 vuosiviikkotuntia sijoitetaan 8. ja 9. luokalle.

Uudistus edellyttää muutoksia opetuksen järjestäjän paikalliseen tuntijakoon 1.8.2024 alkaen.

B1-kielen opetusta tulee järjestää 7. luokalla vähintään kaksi vuosiviikkotuntia.

Koska uusi tuntijako koskee kaikkia vuosiluokkia 7–9, B1-kielen opetusta tulee järjestää 8. ja 9. luokalla siten, että

9.-luokkalaiset saavat yhden vuosiviikkotunnin lisää opetusta lukuvuonna 2024–2025.

Padasjoen kunnassa perusopetuksen kokonaistuntimäärä on 228, valtakunnallinen minimi on 225. Koulukuljetusten sujuvoittamiseksi ja jo nyt valtakunnallisen minimin ylittävän kokonaistuntimäärän perusteella, tuntijakomuutokset tulisi tehdä niin, ettei kokonaistuntimäärä entisestään lisäänny. Uudessa kuntakohtaisessa tuntijakoesityksessä yksi valinnaisainetunti siirtyy alaluokille. Samassa yhteydessä valinnaisaineiden sijoittelua tarkennetaan siten, että 5. ja 6. vuosiluokalle tulee yksi valinnaisainetunti. Jokaisen vuosiluokan kokonaistuntimäärä pysyy samana, kun aiemmin A1-kieleen sijoitettu valinnaisainetunti poistetaan 4. vuosiluokalta, 5. vuosiluokalta poistetaan yksi kuntakohtainen ympäristöopin tunti ja 6. vuosiluokalta siirretään yksi uskonnon tunti neljännelle vuosiluokalle. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Ala-Hemmilä, rehtori, pirjo.ala-hemmila@edu.padasjoki.fi

Lautakunta päättää Padasjoen kunnan perusopetuksen opetussuunnitelmaan seuraavat muutokset ja lisäykset 1.8.2024 alkaen:

1. Padasjoen kunnan perusopetuksen tuntijako esityksen mukaisesti. Liite: Padasjoen uusi tuntijako

2. Lisätä uusien valinnaisaineiden sisällöt ja tavoitteet liitteen mukaisesti. Liite: Valinnaisaineet Padasjoen yhtenäiskoulun vuosiluokilla 5-6

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin